Distansarbete eller inte till hösten?

Ge bolaget ett gott slut på året

Både i Sverige och globalt finns tecken på att vågskålen är på väg att väga tillbaka mot en snävare frihet för kontorsanställda.
Vi ger 7 kloka råd som hjälper er med funderingarna kring hybridmodellen.

Distansarbete eller inte till hösten?

7 råd för att lyckas med hybridarbete

52% av landets chefer anser att distansarbete försämrar samarbetet och att kulturen och utvecklingsarbetet blir negativt påverkat. Samtidigt är det kanske nödvändigt att fortsätta med hybridmodellen för att inte tappa kompetent personal till konkurrenter.

1. Anpassa hybridmodellen till er organisation. Se möjligheterna i hur ni skapar effektivitet i nya arbetssätt. Lösningen ligger inte i att återgå till det gamla – den pågående förändringen av arbetslivet kommer att fortsätta accelerera med AI:s intåg.

2. Skapa en policy om ert distansarbete men var öppen för att olika team har olika förutsättningar och behov. Utvärdera regelbundet och justera efterhand. Överväg att sätta fasta dagar då alla är inne på kontoret, då träffas alla medarbetare vilket påverkar kulturen positivt.

3. Jobba med en tydlig vision som bryts ned i tydliga mål och delmål. Följ upp frekvent men undvik att peka ut syndabockar i de fall ni inte når målen.

4. Skapa en digital mötesstruktur. Använd digitala anslagstavlor kopplade till dagens uppgifter och projekt. Målet ska vara att alla är lika delaktiga, oavsett var de arbetar.

5. Underskatta inte analoga nyanser. Ring upp och prata med medarbetare som du inte träffar på kontoret i stället för att använda chattkanaler eller mejl.

6. Lägg extra vikt på medarbetarskap. Medarbetare som känner sig bekräftade och viktiga, blir delaktiga i företagets utveckling. Företag som lyckas med detta får ut det mesta av sina anställda.

7. Undvik konsensusfällan. Som chef behöver du våga fatta och stå för beslut. Ta aldrig tuffa besked eller konflikter över mejl eller chattverktyg.

Källa: Dagens Industri

Fler intressanta artiklar hittar du här